4. Lærredets materiale

Når det gælder valg af lærredets/dugens materiale, går det enkle lidt af fløjten, da der er mange faktorer som spiller ind, og mange overvejelser man skal gøre sig. Materiale valg er det vigtigste valg, og absolut det sværeste, da man skal vælge dugen som vil passe bedst til ens projektor og miljø ( Læs evt. artiklen facts om lærred ).
Det som udgør forskellen mellem de forskellige dug typer, er dugens overflade behandling. De har hver deres egen helt specielle coatning, som giver dem deres egenskab for at tilgodese de mange forskellige behov.
Man har mulighed for at finde den dug type, som kommer til at fungere bedst i netop ens eget miljø, og med sin projektor.

Forskellen mellem de forskellige duge ligger i forholdet mellem refleksionsværdien, betragtningsvinklen og billedkvaliteten. Man kan groft dele dugene op i to typer. Den almindelige hvide type, og så den grå type, også kaldt greyline eller high contrast dug.
Det som den grå dug kan i for hold til den hvide, er at den forbedrer kontrast forholdet og skygge detaljer, ved kunstigt at forbedre projektorens sortniveau. Dette fordi en grå dug ikke reflekterer så meget lys tilbage som en hvid, samtidig med at dugens grundfarve er mørk.
Den grå dug kan altså kompensere den for en projektors middelmådig kontrast forhold, og er derfor et rigtig godt valg til LCD og DLP projektorer.
Men på grund af den lave refleksions værdi, som følge af den ofte negative gain som en grå dug har, skal man total mørkelægge for projektorer med en lysstyrke, som ligger mellem 600-1000 ANSI lumen.
En CRT projektor fungerer bedst med en hvid dug med gain 1. da man ikke behøver at hjælpe dens sortniveau. Det kræver dog at man også her mørklægger totalt. ( Læs artiklen om CRT projektor ). Ønsker man at have lidt lys i rummet, kan man eksperimentere med nogle dug typer med højere gain.

Skal du bruge din projektor i stuen som erstatning for dit Tv´et, og dermed også skal kunne se fjernsyn i dagtimerne, uden at skulle mørkelægge total. Så skal du vælge en dug med et gain på 1,3 til 2,5, alt efter hvor meget lys projektoren kan levere.
Har du derimod et seperat rum til hjemmebio´en, og samtidig har fuld kontrol over ambient lys. ( evt. med nogle mørkelægnings gardiner ). Så vil det bedste vælg være en dug, med et gain tal mellem 1,3 til 0,8, og igen alt efter projektorens lysstyrke.

Mit lærred har et gain på 0,8, og projektoren har en effektiv lysstyrke på 400 ANSI i lowmode. Jeg kan mørkelægge total, og gør det hvergang jeg ser film. Jeg har dog mulighed for lidt lys, fra mine spots i siderne, så jeg kan se remoten og kaffekoppen.
Mit billede mangler lidt i den lyse ende, altså et lidt ringe hvidt niveau.
Men det synes jeg absolut er af foretrække, fremfor et dårligt sortniveau. Men dette ville jeg kunne løse med en projekter med den dobbelte lysstyrke, og bedre kontrast forhold.
Med en projektor med et svag til middel lysstyrke, er det ofte et valg mellem god kontrast forhold i det sorte område, eller det hvide område.
Kravet til lærreds gain stiger, hvis projektoren egenskaber til at levere lys er mangelfuld, eller hvis man ønsker at kunne se på sin projektor i dagslys. Det kan også være at man ønsker at have en eller to lamper tændt, når man ser film.
Man skal bare huske, at ved højere gain tal, mindsker man samtidig synsvinkelen, da kvaliteten af billedet bliver dårligere jo længere man bevæger sig ud til hver side af dugen.

En anden ting man skal være opmærksom på ved materiale valg, er om dugen er lys tæt.
Nogle duge er nemlig ikke helt lystætte, og så vil lys kunne slipper igennem dugen.
Dette lys som slipper igennem dugen, kan så blive reflektere af bagvægen, og retur op på dugens bagsiden, og derved ødelægge billedkvaliteten.
Man kan så ved at hænge et mørkt stykke stof ( velour ) bag dugen, opnå en bedre billedekvalitet.

På de nedestående links går man direkte til specifikationer, på nogle af de førende lærrede fabrikanters produkter.

Lydtransparente lærred.

Et lydtransparent lærred, er en dug som kan slippe lyd igennem.
F.eks. hvis man vil kunne placere center højtaleren bag ved lærredet. Jeg har selv prøvet tre forskellige lydtransparente lærred typer.
Det ene var udelukket da det stort set kun var en alm. hvid dug med små 1 mm huller i, som sidder på en afstand af 5 mm fra hinanden. De huller kan ses selv på 4 m afstand til lærredet, og den æder meget diskant !!.
De andre to typer er faktisk som et stykke vævet stof, og som giver et udmærket billede ( fås i både hvidt og gråt ). Dog kan man godt ane dugens struktur, da overfladen ikke er hel jævn.
De to sidste lærred typer som er ens, ud over farveforskellen, hvor den grå dog er lidt til den mørke side. Denne type æder ikke nær så meget diskant som den første type.