Projektor guide

Projektor … hvorfor ?

At skabe den perfekte biograf stemning i sit hjem, er ikke bare et spørgsmål om sublim lyd i 5 – 6 kanaler. Man skal også have billede siden med i samme omfang som lyden, og her kommer projektoren ind i billedet. Store 16:9 TV og selv Plasma skærme i 40 – 50” kan ikke løfte den opgave, at få publikum til at slippe bevidstheden, og lade sig opsluge af filmen. Med et engelsk udtryk kaldes det ”Suspension of disbelief”.
Det kan projektoren med dens evne til at levere et meget stort billede, op mod 120” i en god kvalitet. Specielt efter at de er falden voldsomt i pris inden for de sidste par år, er de blevet rigtige interessante. Maksimal størrelsen af billedet er bestemt af to ting. Projektorens kvalitet ( opløsning ), og afstanden fra lærredet og til side positionen.
Som tommelfingerregel skal man sidde placeret i en afstand til lærredet, svarende til 1½ – 2 gange billedets brede. Eller sagt på en anden måde, skal man regne lærredets størrelse ( brede ), ud efter afstanden mellem lærredet og sin placering.
Bliver billedet mindre, taber man den fede biograf stemning, og man mister en stor del af WOW-faktoren. Plus at man ikke kan lever sig helt ind i filmen.
Bliver billedet for stort, kan det gå ud over kvaliteten. Det er dog individuel hvorledes man opfatter billede kvaliteten kontra størrelse.
Samtidig vil man få besvær med at kunne følge med i filmens handling, uden at skulle flytte hovedet hele tiden. ( Læsningen af undertekster bliver også mere besværet ).

Har man set en film på et alm. TV og uden digital surround sound, har man ikke set filmen endnu. Man har bare fået historien fortalt !!!.


LCD Projektor


LCD ( Liquid Crystal Display ) typen er den billigste af de tre projektorer typer, da teknikken er mere simpel end de to andre, og dermed billigere at producere.
Den er pt. Den mest interessante hvis man kigger efter en projektor i prisklassen under 16-17.000,-


DLP Projektor


DLP ( Digital Light Processing ) typen er den nyeste teknologi, og den er også spået den største fremtid af de tre projektor typer.
De er generelt dyrere end LCD´en, da teknikken er temmelig kompliceret, og koster mere at producere.


CRT Projektor


CRT ( Cathode Ray Tube ) typen er for de meget seriøse, og for dem hvor kun det bedste er godt nok. CRT´en er den ældste af de tre typer, og teknikken er næsten den samme som et alm. TV.


Hvor om alting er !!

Når man skal vælge sig en projektor, kommer det an på flere ting. Hvad man stiller af krav til billede kvaliteten, de fysiske forhold i ens miljø, placerings mulighederne, og selvfølgelig sit penge budget.
Men for de fleste er det nok LCD og DLP typen som bliver interessant.
Det bliver spændende at følge udviklingen på disse to teknologier i fremtiden. Hele tiden bliver de to projektor typer forbedret, og det nærmest sprøjter ud med nye modeller. I fremtiden vil vi se LCD typens billede kvalitet blive endnu bedre, og DLP´en vil falde i pris. Hvad end der sker, så tror jeg at de to projektor typer helt vil få styr på hver deres små problemer.
Den hurtige voksende teknologiske udvikling på området, vil forbedre billede kvaliteten voldsomt de kommende år. I takt med udviklingen og interessen inden for projektor stiger, vil prisniveauet som på alt andet elektronik falde markant.
Hvor om alting er. Lige meget hvor meget man kan læse sig til her på nettet, eller læse anmeldelser i diverse fagblade, så skal man selv ud at se projektoren live ( Et billede siger mere end tusind ord ). Endnu bedre få den i udvalg så man kan prøve den i sit eget miljø, og samtidig få god tid til test. Men husk at man ikke må dømme en projektors billede kvalitet på en alm. hvid væg eller et lagen.


Grundlæggende info og tips om projektor.

Når man skal ud at vælge en projektor til sin hjemmebio, er der flere ting som man skal være opmærksom på. Så som støjniveau, lysstyrke, kontrastforhold, opløsning, og om projektoren skal være en 4:3 eller 16:9.