Er det nødvendigt med et lærred ?
Ja …. det er det absolut.
Benytter man sig ikke af et lærred til sin projektor, vil man ikke kunne udnytte den optimalt. Og man vil få en dårligere billedkvalitet, end projektoren er i stand til at levere.
Det vil svarer til at man invisterer i et high-end surround anlæg, med tilhørende dyre kabler, men kun benytter nogle billige højtaler af ringe kvalitet.
Man kan sagtens starte med et lagen, voksdug, eller bare en hvid væg for den sags skyld. For det er ikke sikkert, at man lige har adskillige tusinde kroner i overskud til et lærred, hvis man også lige har invisteret mange penge på en projektor.
I denne artikel vil jeg give nogle gode råd, til dem som overvejer at købe et lærred. Samtidig vil jeg prøve at forklare lidt, om de forskellige begreber på dette område.
Det drejer sig ikke bare om at komme til den erkendelse, at man skal invistere i et lærred, men også at vælge det helt rigtige, udfra ens forventninger og behov.
Der er flere faktorer der spiller ind når man skal vælge lærred.
Så som hvor bred synsvinkel man har behov for, om man har et bredt eller smalt rum. Om man har 100% kontrol over ambient lys i rummet. D.v.s. muligheden for at mørklægge rummet total.
Samt hvilken type projektor man har, og hvordan dens egenskaber er til at gengive sort, samt hvor lysstærk den er.
Det handler om at få det bedste lærred, udfra forholdene mellem projektorens egenskaber, miljøet, og ens budget.
For at gøre det rimelig enkelt, er der fire punkter man skal tage stilling til, før man køber et lærred.
Disse fire punkter vil jeg komme nærmere ind på i de nedenstående artikler.
I artiklen facts om lærreder kan du læse om diverse begreber indenfor lærreder.
1. Lærred typen
Der findes mange forskellige lærred typer, og hver producent har deres eget bud på de forskellige typer.
Men det er rulle og fastrammelærred typerne som fungere bedst til hjemmebio brug.
Lærred typen er et spørgsmål om temperament, og hvor det skal anvendes.
Skal det bruges i en stue, er løsningen måske et rullelærred, for at få det så anonymt som muligt når det ikke bruges.
Det kan så enten være et manuelt, eller med motor.
Til et rum som er dedikeret til hjemmebio, vil et fastrammelærred være et rigtig godt valg.
2. Formatet
Som udgangspunkt skal lærredet være samme format som projektoren. De fleste projektorer som sælges til hjemmebio brug er 16:9, man vil så bare få sorte bjælker i siderne, hvis man vil gengive et 4:3 format.
Har man en 4:3 projektor og et lærred i samme format, vil man stadig kunne gengive 16:9, men vil så få sorte bjælker i top og bund, som ved et almindeligt Tv der viser en widescreen film.
3. Størrelsen
Som tommelfingerregel skal man sidde placeret i en afstand til lærredet, svarende til 1½ – 2 gange billedets bredde.
Eller sagt på en anden måde, man kan regne lærredets størrelse ( bredde ), udfra afstanden mellem lærredet og sin placering.
4. Lærredets materiale
Når det gælder valg af lærredets/dugens materiale, går det enkle lidt af fløjten, da der er mange faktorer som spiller ind, og mange overvejelser man skal gøre sig. Materiale valg er det vigtigste valg, og absolut det sværeste, da man skal vælge dugen som vil passe bedst til ens projektor og miljø ( Læs evt. artiklen facts om lærred ).
Det som udgør forskellen mellem de forskellige dug typer, er dugens overflade behandling. De har hver deres egen helt specielle coatning, som giver dem deres egenskab for at tilgodese de mange forskellige behov.
Man har mulighed for at finde den dug type, som kommer til at fungere bedst i netop ens eget miljø, og med sin projektor.
Facts om lærred
Her kan du få lidt information, om nogle af de forskellige begreber inden for lærreder, så som …..
Gain, Half-gain, Vinkelhalveringslinien, Hotspotting m.m.
Sortniveau & miljø
Man opnår den bedste billedkvalitet i et mørklagt rum, da det øger sort niveauet og derved kontrast forholdet. Samtidig giver det også den rigtige gode bio stemning.
Biograferne mørkelægger ikke bare fordi, at deres fremviser er lydsvage, men for at man skal leve sig ind i filmen, og glemme alting omkring sig.