Keystone korrektion

en optimale placering af en projektor er midt for billedet, enten i bunden, eller i toppen hvis man skal havde den loftsmonteret.
Men hvis en af disse placeringer ikke er muligt, og man placere den anden steds, vil der opstå skæve vinkler medmindre der korrigeres for dem elektronisk eller optisk.

Den optiske metode at korrigere på hedder lens shift, og findes f.eks på Sanyo´s Z2, Z3 og Panasonic´s AE700.
Ved den optiskemetode kan projektorens linse fysisk flyttes op/ned ( vertikal, som er den mest brugte ), eller højre/venstre ( horisontal ).
Lens shift funktionen kan enten forgå manuelt, eller elektrisk med hjælp fra motorer.

Den elektroniske måde at korriger for skæve vinkler, er med keystone korrektion funktionen, som findes på en del digitale projektorer, bl.a. på Panasonic AE200, 300 og 500.
Keystone korrektion er et kredsløb i projektoren, som enten korriger billedet elektronisk i vandret retning, lodret retning eller i begge retninger.
Men selv om producenterne reklamere med at det gør projektoren meget mere fleksibel, kan det ikke anbefales at gøre brug af Keystone korrektion, da det går hårdt ud over billedkvaliteten.

Til den optimale hjemmebiograf anbefales en opstilling, uden brug af elektronisk keystone korrektion, fordi den elektroniske behandling forringer billedkvaliteten en del.
Keystone korrektion er da eller en praktisk funktion, når forholdene i det miljø som projektoren skal anvendes i, ikke er ideelle. Men hvis den optimale opstilling ikke er mulig, er lens shift funktionen klart at fortrække.

Se her under hvor galt det går, med keystone korrektion funktionen.

Uden Keystone.

Med vertikal keystone

Med horisontal keystone.

Disse screenshots er taget af min AE500, og tilsluttet via DVI ingangen.
Htpc´s skrivebords baggrunden er et test billede som er hentet fra avs forum.
Du kan find det her på siden, under download ( Digital testpattern ).