Foot Lamberts

Hvis man er i tvivl om man har nok lys på sit lærred, kan man regne sig frem til en faktor som de bruger i biograferne. Jeg kender dog kun den amerikanske faktor som kaldes Foot Lamberts ( og som navnet siger, regnes formlen ud i fod ).
I Europa bruger vi ikke Foot Lamberts men candela, men jeg kender ikke denne formel. Foot lamberts er et udtryk for hvor meget lys der bliver reflekteret tilbage fra lærredet. I biograferne hvor man mørklægger total, skal værdien være på et niveau mellem 13 – 15 Foot Lamberts. Denne værdi og formel er bestemt af SMPTE ( Society of Motion Picture and Television Engineers ), og er en fastlagt standart for lysmængden på lærredet i biograferne verden over. Formlen er som følge :
Projektorens lys ( ANSI Lumen ) delt med lærredets areal i fod ( billede fladen ) gange med lærredets gain.

Foot lamberts formel:

Projektorens ANSI Lumen
————————- X lærredets gain = Food Lamberts.
Billedefladens areal i fod

Jeg kan bruge min gamle projektor som eksempel. Panasonic PT-AE300 = 600 ANSI lumen i low mode. Lærred 210×118 cm som omregnet i fod ( 30,48 ) giver 6,9×3,9 ft = 26,9 ft billede areal. Lærredets gain er 0,8.

600 / 26,9 x 0,8 = 17,8 Foot Lamberts.

Man så skal man lige huske at de data som producenterne opgiver ikke altid holder. Panasonic AE300´s lysmængde er testede hos www.projectorcentral.com og her målte de den til 467 i normal mode ( Panasonic siger 800 ), og 392 i low mode. Jeg kørte altid i low mode pga. støjniveauet, og så giver det en lidt anden værdi.

392 / 26,9 x 0,8 = 11.6 Foot Lamberts.

11,6 FL er lidt i underkanten, men et lærred har man ofte i lang tid, og det skifter man ikke bare ud. Jeg har købt mit lærred ud fra den overbevisning at det skulle kunne overleve flere projektorer skift.
Hvis man så ønsker en større billede flade end f.eks de 100″, så vil man få en lavere FL værdi og billedet bliver mere dunkel. Så bliver man nødt til at kompencere med et lærred med højere gain tal, eller vælge en mere lysstærk projektor.

Jo større billede, jo mindre lys.