Centerhøjtaler tilsalg

Som jeg har skrevet i artiklen ”historien”, ønskede jeg på et tidligt tidspunkt at erstatte min B&W Solid center højtaler med en ny. Den skulle både kunne levere varen, og samtidig måtte den godt falde lidt ind i stilen med mit B&O LX6000 TV, som skulle stå oven på den.
Jeg faldt over en artikel i et nr. af Hi-fi & Elektronik fra 94, hvor de beskrev og anmeldte et byg-selv-kit på en center højtaler fra Dansk Audio Teknik.
Jeg synes det var et rigtig spænende projekt, mest fordi at byg-selv kittet var fra Dansk Audio Teknik, som har en seriøs holdning til det med at gøre-det-selv, og de har en god lyd filosofi. Samtidig med at højtalerens fysiske størrelse, passede mig perfekt.

Den bærende idé i deres center højtaler var, at kabinettet skulle have en tilpas dimension, så man skulle kunne placerer sit TV direkte oven på den, så derfor er kabinettet lavet i en tilpas lav højde, og med god dybde og brede.

Men stadigvæk er der plads til to 5” ( 13 cm ) bas enheder, så den kan levere en tilpas dyb bas.
Højtaleren har fine enheder fra Danske Vifa. 2 stk. 5”/13 cm. M13SG-09-08 skærmede basenheder, og en 1”/25 mm. D25SF-04-06 domediskant.
Kabinettet er på 30 L ( 56x17x44 cm ), men jeg valgte at bruge overdelen fra et af de engang så populære TV/video borde, som kabinet.
Den havde lidt andre mål, men selve liter volumen blev der ikke ændret meget på. Dog kunne jeg tilpasse den 100% ved den lille ændring i liter volumen, ved at justere lidt på længden af basrefleks røret.
Værre var det med højden som var ca. 1 cm. for lav, så her måtte jeg i gang med nedstrygeren på de to
basenheder.

TV bordets overdel/video hylde skulle også lukkes bagtil, plus siderne ved fronten. For at få en pæn finish, valgte jeg at beklæde de to side stykker med frontstof.

Center højtaleren er behagelig og naturlig at lytte til, uden at være for spids i klangen. Bassen er okay dyb, med en rimelig hurtighed, og spiller pænt højt pga. følsomheden på 90 dB. Den kunne dog godt være en smule mere detaljeret.
Jeg har brugt den igennem flere år, men til sidst blev den skiftet ud med en Audiovector AV3C Super, for at få en mere ensartet klang i mine tre front højtalere.

Delfilteret er opbygget op efter et såkaldt 3 ordens filter.
Bas sektionen afskæres opadtil med de to spoler på 0,3 mH og en kondensator på 14 uF, mens diskanten afskæres nedadtil med de to kondensatoer på 8 og 22 uF, og spolen på 0,2 mH.
Derudover er der lavet en impedans korrektion i begge filter sektioner.

Der sidder en lysdiode, der hvor den fjerde skrue skulle havde siddet, i den en basrefleks port. Jeg havde en trådløs telefon i overskud ( Dancall 6000 ), hvor jeg forlængede lysdiodens ledningen, fra basen og helt op til center højtalerens front. På den måde kunne jeg se, selv under voldsomme actions scener, om telefonen ringede.

Som skrevet i starten var denne byg-selv højtaler i en artikel fra 94, og man kan selvfølgelig ikke få den mere.
Men DAT har opgraderet denne center højtaler, så man i dag kan købe et byg-selv-kit af en ny mode. Ser voldsom godt ud –
Se selv HER.

Teknisk Data:
Princip: 2-vejs d´Appolito
Kabinet: 30 L Basrefleks
Impedans: 4 Ohm.
Følsomhed 90 dB.
Drifteffekt: 4 W.
Frekvensområde: 50-2 kHz
Belastning: vedvarende 70 W. Musik 140 W.
Vægt: 14 kg.

Byggesættet fra D.A.T kostede 2.000,-
TV/Video bord ( kraftig model 22 mm. ) 1.495,-

Sorry, comments are closed for this post.